Förslag!

Kom på en idé om att man kanske skulle kunna slänga in en "dagens ord".  Vad tycker ni om de?

Iallafall så har ni inget att säga till om, för nu blir det så :)

Och första ordet blir då, "Nörd", med tanke på filmen nedan ;)

Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotypisk, oftast lätt negativ benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Nördar intresserar sig ofta för teknik eller naturvetenskap (ex datornörd, biologinörd eller schacknörd) men ordet är flexibelt och exempelvis kan man ersätta audiofil med ljudnörd eller kalla den som gillar Counter-Strike för cs-nörd.

Den yttersta stereotypen av en nörd är en mager tonårskille med finnar och glasögon, som är extremt intresserad och kunnig när det gäller teknik - i synnerhet datorer. I sin ytterlighet förespråkar stereotypen att nördar är fula, klär sig töntigt och inte kan föra sig socialt. Ett par typiska nördar är Simpsons-karaktärerna Professor Frink och Jeff Albertson.

Nördar har ibland framställts positivt i populärkultur, bland annat i filmerna Revenge of the Nerds och i dokusåpor som Beauty and the Geek och FC Z.

Nörden ser sig själv som intresserad och intelligent och har liten förståelse för människor som prioriterar socialt umgänge och/eller lägger fokus på sitt yttre före ett starkt intresse och kan ofta se dessa som ofokuserade, ointresserade, oseriösa och pratiga. Det ironiska begreppet social nörd används ibland av nördar om peroner som har ett starkt fixerat intresse av socialt umgänge och mänskliga relationer.

Ordet användes första gången 1950 i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo, men då med betydelsen av en särskild djurart.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0