Dagens ord

 
Dagens ord, blir "Blondin"

Blond kallas den hårfärg som är ljus eller har en särskild gul/brun/beige-aktig färg. En kvinna som är ljushårig kallas blondin. Blont hår blir ofta mörkare med åren. Uttrycket brukar också användas mer allmänt om en ljushyad person eller om ljusa färger (blonda färger).

Andra benämningar på ljust hår är råttfärg och cendré (askblond). Ett äldre uttryck var linhår eller lingul då ljust eller blont hår ofta liknade den färdigrötade tågan av lin. Ljushåriga barn kallades förr för guldlock, lintott eller linlugg.

Blont hår innehåller mindre av det mörka färgämnet melanin än mörkt hår. Att blondera håret innebär för det mesta att man använder något blekmedel för att få en ljusare hårfärg. Ett förekommande hårblekningsmedel är väteperoxid.

Blont hår förekommer främst i norra Europa, men det finns folk i hela Europa som har blont hår. Tidigt under 1900-talet började hårfärgen associeras till en forntida arisk härskarras. Detta skedde främst i Nazityskland, där för övrigt norra Tyskland är mer blont medan Sydtyskland är mer mörkhårigt. Blont hår anses dock ha blivit vanligt genom sexuell selektion bland jägare-samlare i norra Europa för ungefär 10 000 år sedan. Bland jägarfolk har männen högre dödlighet, vilket leder till ökat evolutionärt tryck på kvinnorna. Mutationer som förändrar hår- och hudfärg har alltid varit framgångsrika bland människor


Det finns en populär uppfattning om att blonda personer, främst blonda kvinnor, är mindre intelligenta än genomsnittet och anses enbart klara sig tack vare sitt utseende. Skämt som baserar sig på den föreställningen kallas blondinskämt.Okej, now I'm mad!!!! :@


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0